När är Black Week?

Black Week börjar den 20 november 2023 och varar till den 27 november 2023. Under Black Week kan du hitta massor av bra erbjudanden och fina rabatter på många varor. Så markera datumet i kalendern och se fram emot en fantastisk vecka.

När börjar Black Week?

Black Week har snabbt klättrat upp på listan av de mest markerade händelserna i svenskarnas kalendrar. Men trots dess stigande popularitet möter många konsumenter fortfarande osäkerhet när det gäller att pinpointa exakt när denna shoppingextravaganza faktiskt äger rum. För att förstå tidpunkten behöver vi först titta på dess ursprung och koppling till Black Friday.

För att sätta en exakt starttidpunkt för Black Week måste vi vända blicken mot den fjärde torsdagen i november. Denna dag, känd som Thanksgiving i USA, markerar startskottet för shoppingfesten. Det är en dag som har sina rötter i tacksamhet, familjeband och – såklart – frestande erbjudanden.

Dagen efter Thanksgiving, Black Friday, har historiskt sett alltid varit den dag då shoppingentusiaster rusar till butikerna för att avnjuta generösa rabatter. Så när man pratar om Black Week som helhet är det faktiskt veckan som bygger upp till denna intensiva shoppingfredag. Så för att svara på frågan, ”När börjar Black Week?”, är det alltså måndagen den veckan då Black Friday infaller.

Men som alltid finns det undantag. Ett stigande antal butiker och nätbutiker väljer att kickstarta reafebern tidigare än den officiella starten av Black Week. De kan introducera särskilda ”förhandsreor” eller ”sneak peeks” för att få ett försprång mot konkurrenterna. Strategin bakom detta? Fånga kundernas uppmärksamhet tidigt och hålla dem engagerade genom hela veckan.

Därför bör varje smart konsument inte bara förlita sig på det traditionella startdatumet. Ett öppet sinne och en vakenhet för marknadsföringsmeddelanden är nyckeln.

Förberedelser inför Black Week

För att du ska ligga steget före inför Black Week föreslår vi några enkla men effektiva steg:

Prenumerera på nyhetsbrev
Detta ger dig tillgång till insiderinformation. Företag älskar att belöna sina trogna prenumeranter med tidig åtkomst eller särskilda rabatter.

Följ dina favoritmärken på sociala medier
I den digitala eran lägger företag mycket energi på sina sociala mediekanaler. Var uppmärksam på tidiga annonser eller flash-erbjudanden som kan dyka upp på Instagram eller Facebook.

Ladda ner butikernas appar
I en värld som blir alltmer mobilcentrerad, väljer många företag att belöna sina appanvändare med exklusiva erbjudanden eller tidig åtkomst till reor.

Sätt upp en önskelista
Gör din research i förväg. Vet du redan vad du är ute efter kan du börja jämföra priser och recensioner redan i förväg, så att du vet exakt vad du ska sikta på när rean börjar. Således minskar du risken för onödiga impulsköp.

Shoppingtips under Black Week

Black Week, med alla dess lockande erbjudanden, kan vara en prövning för både din uppmärksamhet och din plånbok. Det är lätt att svepas med i spänningen och göra köp du kanske ångrar senare. Men med lite förberedelse och insikt kan du undvika fallgropar och verkligen maximera värdet av dina inköp.

Jämför priser
Innan du gör ett köp bör du ta några extra minuter för att besöka prisjämförelsesidor. Dessa sidor scannar webben för de bästa priserna, vilket hjälper dig att verifiera om det ”fantastiska” erbjudandet verkligen är så bra som det låter.

Sätt en budget
Innan du ens börjar shoppa bör du göra en budget för hur mycket du kan och vill spendera. Detta hjälper dig att stå emot frestelsen att spendera mer än vad du egentligen har råd med.

Undvik impulsköp
I den upphetsade stämningen kan det vara frestande att kasta sig över ”begränsade” erbjudanden. Men ställ dig själv frågan: ”Skulle jag vilja ha detta även utan rea?” Om svaret är nej, kanske det är bäst att hoppa över.

Läs recensioner
Särskilt när det gäller dyra produkter rekommenderas du att ta dig tiden att se vad andra konsumenter har att säga. En produkt kan se perfekt ut vid första anblicken, men en snabb titt på kundrecensioner kan avslöja eventuella problem eller brister.

Kolla returpolicyn
Inte alla inköp blir fullträffar. Kanske passar varan inte, eller så lever den inte upp till dina förväntningar. Se till att du vet hur du kan returnera produkter och under vilka villkor för att undvika onödiga besvikelser eller kostnader.

Genom att hålla dessa råd i åtanke kan du navigera genom Black Week med förtroende och göra smarta och välgrundade köpbeslut.

Vanliga frågor och svar om Black Week

När börjar Black Week 2023?

Black Week börjar fredagen en vecka före Black Friday, vilket är den fjärde fredagen i november. För 2023 innebär detta att Black Week börjar den 20. november.

Är online-erbjudandena bättre än de i fysiska butiker?

Det beror på. Vissa butiker kan erbjuda exklusiva online-erbjudanden, medan andra kanske har särskilda erbjudanden endast i butik. Det bästa rådet är att jämföra både online och offline för att hitta bästa möjliga deal.

Hur kan jag shoppa hållbart under Black Week?

Undvik impulsinköp, fokusera på kvalitetsprodukter som varar länge, köp från varumärken som är kända för sina hållbarhetsinitiativ och överväg att köpa begagnat eller återvunnet.

Vilka andra shoppingdagar bör jag vara medveten om?

Förutom Black Week och Black Friday finns det Cyber Monday, som är den måndag som följer efter Black Friday, och fokuserar huvudsakligen på online-erbjudanden. Det finns också Singles’ Day, en kinesisk shoppinghögtid den 11 november, som har vuxit i popularitet globalt.

Lämna en kommentar